Типични български винени сортове – БЯЛО

Arian Shkaki Arian Shkaki

Типични български винени сортове – БЯЛО

В продължение на темата за типичните български винени сортове – идва ред и на белите такива. Самият аз късно открих и започнах да опознавам качествата и характеристиките на белите вина и на типичните български сортове. Бавно, но славно, с опитване и с помощ от приятел, стигам до някаква обща представа в бялото разнообразие от вкусове и аромати. Бяло вино може да се прави и от червен сорт грозде. Разликата в цвета на виното се определя от престоя му с ципите. Докато при червените вина имаме дълготраен контакт с ципите, при белите те се отстраняват и остава само плодът.

Ще започна с прословутата Тамянка, която се очертава и като мой фаворит сред белите винени сортове. Сортът идва от Близкия Изток – Сирия, Ирак, Иран, Египет. Тамянка е средно-ранен винен сорт и узрява през първата половина на септември. След узряване гроздето стафидира. Плодът е сочен, с хармоничен вкус и ненатрапчив тамянов привкус. Стафидирането и натрупването на висока захарност правят гроздето подходящо и за получаване на висококачествени десертни вина, които се отличават със златист цвят, плътност и фин мискетово-тамянов аромат. В България насажденията с тамянка са основно в южната част на страната. Вината могат и да отлежават 3-4 и повече години, а сортът придобива все по-голяма популярност сред ценителите със своята лека тръпчивост и приятна горчивина във финала. Тук, като мой личен фаворит, ще спомена Винарна Братанов, които заложиха на този сорт, успяха да го утвърдят през годините и предложиха на винолюбителите Тамянка Single Vineyard и, естествено, десертната Late Harvest. Винарната вече излезе и с новата си десертна тамянка – МарТа, реколта 2015, която се надявам да опитам скоро след корона-изолацията. Разбира се, няма да пропусна Вила Басареа, винарска изба Рупел, Заара Естейт и Изба Върбовка, които също предлагат отлични и характерни за сорта вина.

Димят – стар български сорт, без висок ароматичен профил, но с осезаема свежест и киселинност. Разпространен е в почти всички винени региони на България, основно по Черноморието, Шуменското плато, Тракийската низина, Родопската яка. Избите, които работят с чистосортов димят са Марян, от едноименното село в близост до град Елена, Домейн Мараш, Стралджанско, Либера Естейт от Долината на Струма, Изба Драгомир, Пловдивско. Освен за сухи бели вина – едносортови или в купаж – сортът димят се използва и за направата на бренди и ракия. А в последните години много нашумя така нареченото „оранжево вино“ и тук ще препоръчам винарна Марян с Orange Dimyat Barrel Fermented. Като голям фен на десертните вина, няма как да пропусна винарна Драгомир и тяхното Dragomir Dimyat Orange Dessert Wine – наслада за сетивата и истинска амброзия.

Гергана – стар и рядък български винен сорт, селектиран чрез кръстосване на сортовете димят и мускат. Вината от този сорт се отличават със свежест и приятен аромат, който е много балансиран и не твърде наситен и натоварващ. Препоръчвам Гергана на винарната Царев Брод. Намират се в близост до Шумен, лозята им са до самия Мадарски конник и май все още са единствените, работещи с този сорт, като предлагат прекрасно вино, придобиващо все по-голяма популярност, но и вино, което бързо се изчерпва заради ограничения си тираж.

Мискет – стар български сорт, който аз обичам да наричам многолик, тъй като е разпространен в почти всички винени райони на България и, в зависимост от региона, носи свое специфично наименование. Един от най-разпространените бели сортове е Червен мискет и, според региона, може да го срещнете като Карловски мискет или Сунгурларски мискет. Типични представители, с качествени вина от този сорт, са Шато Копса и Винарна Зеланос. Вината от Червен мискет са минерални, с деликатен аромат и вкус на бели цветя, ябълка, цитрус, роза.

Врачански мискет е стар бял винен сорт, отглеждан основно в България и Унгария, но насаждения се срещат и в Румъния и Украйна. Както подсказва името, сортът е разпространен основно в северозападната част на страната, но има и отлични представители от района на северното Черноморие. Познат е още като Врачанска теменуга, което пък е името на малък винен проект със собствени лозя в района на Враца, местност Веслешко бърдо. От гроздето се получават висококачествени бели вина, с прозрачен жълтозлатист цвят, свежест, ароматност и вкусове на бели цветя, билки и мед. Освен вече споменатия винен проект Врачанска теменуга, други изби, които предлагат качествени вина от този сорт, са Типченица, Салла Естейт, Старо Оряхово.

Част от мискетите в България са създадени чрез кръстосване на различни лози в средата на миналия век, с цел да се намерят най-добрите и подходящи сортове за нашите климатични и почвени условия – българския тероар.

Кайлъшки мискет - кръстоска между Хамбургски мискет, който е десертен български сорт, и Вилар блан. Къснозреещ винен сорт, устойчив на по-ниски температури, поради което се развива добре основно в северните райони на страната. Вината имат бледозлатист цвят, отличават се със свежест, дори лека пикантност, аромат на роза, кайсия, праскова. Тук мога да препоръчам Изба Върбовка, в близост до Павликени, с техния Native Кайлъшки мискет, както и изба Хараламбиеви, Плевенско.

Варненски мискет – кръстоска на стария български сорт Димят с аристократичния Рейн ризлинг. Както подсказва името, може да бъде открит предимно по Черноморието. Типичен представител тук е винарна Старо Оряхово. Ароматите и вкусовете на този сорт се характеризират с добра свежест и минералност, тревисти тонове, цитрус, цветя и билки.

Сандански мискет – създаден от интересна кръстоска на червени и бели лози –
Широка мелнишка, Тамянка и Каберне Совиньон. Сортът вирее предимно в долината на река Струма. Много сочен, със силен мискетов аромат. Гроздето узрява около средата на месец септември, а виното е с бледозлатист цвят, свежи аромати на цветя и плодове, тревисти и цитрусови нотки, мек и лек зехтинов вкус. Винарна Орбелия, Орбелус, Вила Мелник, Златен Рожен, всички от долината на Струма, Мелнишко, предлагат отлични вина от този сорт.

Благодаря на Вино Оренда за идеите, професионалните съвети и дегустациите с добре селектирани теми и винени предложения.