Uva Nestum - вино с чар

Arian Shkaki Arian Shkaki

Uva Nestum - вино с чар

В България последните години се появиха доста бутикови изби, които подхождат с чар, собствена стилистика и капчица авантюризъм в производството на вино. Uva Nestum е точно такава изба. Ще ги намерите близо до град Гоце Делчев – микро тероар на река Места. Фамилна, бутикова изба, с около 20 декара собствени лозя. Отглеждат и произвеждат вина от сортовете Рубин, Каберне фран, Сира, Мерло, Каберне совиньон, а от скоро и Тамянка, с която ще навлязат и в сегмента на белите вина и която се надявам да опитам в близко бъдеще.

Uva Nestum означава „грозде от Места“. Виното, което излиза от избата, е в лимитирани серии и е почти невъзможно да се намери в магазинната мрежа и трябва да се отиде на място, на някакви си 210 километра от София. За щастие, от скоро може да си закупите бутилка от техния еликсир и в столицата, в магазина за българско вино „Вино Оренда“. Като истински посланици на българското вино, „Вино Оренда“ организираха вълнуваща дегустация с пет вина от избата. Тук ще се опитам да пресъздам моите усещания и впечатления от вината.
  
Започнахме с розе – реколта 2019 година, купаж от сира, каберне совиньон и рубин. Реколтата е изчерпана, а останалите последни бутилки очакват щастливците, които ще успеят да се докоснат до тях. Цветът е кайсиево-меден, виното е плътно – нещо не толкова типично за розетата – ароматите са богато плодови на ягода, праскова и круша, а при отпиването се усеща приятна масленост, елегантност и сочност.
  
Преминахме към Shirto – реколта 2019 година - сира, рубин и каберне фран. „Ширто“ е характерно пиринско хоро, а виното напълно отразява игривостта на танца. Бистър и прозирен цвят, от който бликат плодови аромати на череша и вишна, заиграващи се с пикантността на чушка, карамфил и подправки.

Следващото вино, което дегустирахме, беше Uva Libre – отново реколта 2019, купаж от мерло, рубин, сира и отлежало 6 месеца във френски дъбови барици. Трябва да си призная, че това беше виното, което най-малко усетих. Може би защото очакванията ми се повишиха, след като разбрах, че група „Акага“ са му кръстници. Ще му дам шанс, естествено, при следващ удобен случай, а и виното със сигурност ще се доразвие в бутилката. Усетих аромати на горски плодове, а във вкусовете се отвориха вишна и лека пиперливост.

Дойде ред и на вината от по-високата категория. Първото от тях беше Uva Nestum Cabernet Sauvignon & Merlot, Single Vineyard, 2018 – лимитирана серия. Отлежавало 13 месеца в 225-литрови бъчви от френски дъб. Наситен рубинен цвят, силни и сочни плодови аромати и вкус на зрели череши.

И за край – флагманът на вечерта, по всеобщо мнение на дегустиращите – Uva Nestum Rubin & Merlot, Single Vineyard, 2018. Отлежавало е 13 месеца в 225-литрови бъчви от френски дъб, лимитирана серия. В съотношение 80% на 20% в полза на рубина, виното се характеризира с плътен рубинен цвят. Ароматите са предимно плодови, но с елегантна пикантност и землисти нотки. Във вкуса се отварят черен шоколад, черни плодове и подправки. Свеж и дълъг послевкус.

Не знам какво разбрахте от всичко до тук, но вината на Uva Nestum определено носят своя характерен чар и стилистика, отразяващи често суровите климатични условия край долината на река Места, и вина, които трябва да се споделят с приятели.

16 октомври 2020 г.